سید محمود شریعتمداری در نشست تخصصی تعلیم و تربیت در رسانه در چهارمین جشنواره فیلم دینی اشراق ابراز داشت: مسئلههایی که در آموزش و پرورش مطرح میکنیم در بحث سینما و ساختار سینما هم مسئله است و جای بحث دارد و می توانیم از آن خروجیهای زیادی بگیریم و هم میتواند نیاز های ما را در رابطه با مسئله آموزش و پرورش جواب دهد.
حجت الاسلام شریعتمداری در رابطه با تشکیل میز آموزش و پرورش دفتر تبلیغات اسلامی بیان داشت: میز آموزش و پرورش جزء میزهای دفتر تبلیغات اسلامی است که در سال 1396 کار خودش را شروع کرد و مسئلهای که به دنبال آن بود بحث حضور بایسته مبانی اسلامی در بحث ساختار آموزش و پرورش، نیروی انسانی، محتوا و برنامه درسی بود و یکی از پروژههایی که در میز آموزش و پرورش از ابتدا به دنبال آن بودیم بحث آموزش و پرورش و رسانه در حوزه مستندسازی و برنامههای تلویزیونی بود.
وی افزود: بحث کلانی که در این میز دیده شد مستندهای چالشی بود که قرار بود در حوزه آموزش و پرورش ساخته شود و برای اینکه این کار را انجام دهیم یک پروژه پژوهشی تحت عنوان گزارش راهبردی نظام آموزش پرورش که حول چند محور اصلی بحث میکند تعریف شد مانند سند 2030، کنکور، سمنهایی که در آموزش پرورش فعال هستند، فلسفه برای کودک و نوجوان و ... این گزارشها توسط یک تیم پژوهشی کار شد. این پروژه از ابتدا دو فاز داشت فاز اول گزارش راهبردی این مجموعه عناوین و بخش دوم سناریوسازی هر کدام از این عناوین برای ساخت یک مستند با نگاه آموزش پرورشی بود، و بر این اساس چند کار ساخته و در صدا و سیما پخش شد.
وی در رابطه با سینمای کودک و نوجوان تصریح کرد: بسیاری از دوستانی که میخواهند وارد فضای رسانه شوند سینمای کودک و نوجوان را معادل با سینمای آموزش و پرورش میدانند در حالی که باهم متفاوت هستند. در سینمای کودک و نوجوان فیلمهایی که ساخته میشود میتواند خیلی کلی باشد و اشاره ای به بحث آموزش پرورش نداشته باشد و اگر با یک دید تربیتی به این قضیه نگاه کنیم مسائل میتواند مربوط به مسائل کودک در خانه، در ارتباط با والدین، در جامعه و نگاه ملی و فراملی باشد که میتوان به آن داشت و مدرسه میتواند جزئی از آن باشد یا نباشد و نگاه به بچه ها با حفظ آن آموزش رسمی و ساختار رسمی آموزش پرورش یک سینمای جداگانهای دارد و در حال حاضر فیلم هایی که برای بچه ها ساخته میشود با نگاه آموزشی ساخته نمیشوند.
سید محمود شریعتمداری بیان داشت: اگر تاریخچه سینما را نگاه کنیم از همان زمان سینمای کلاسیک فیلمهایی با موضوع آموزشی ساخته شده است و در ایران از زمان بعد از انقلاب جشنواره فیلم رشد که زیر مجموعه آموزش و پرورش است برگزار شد که نگاه آنها نگاه آموزش و پرورش رسمی است و فیلمها هم با این نگاه ساخته می شوند.
این کارشناس تعلیم و تربیت در مورد آموزش و پرورش خاطر نشان کرد: آموزش و پرورش از بزرگترین وزارتخانه های کشور چه از نظر نیروی انسانی و چه از نظر خانوده هایی است که با آنها در ارتباط می باشد و کمترین خانواده ای پیدا می شود که مستقیم یا غیر مستقیم با آموزش و پرورش در ارتباط نباشد.
وی در رابطه با اثرگذاری فیلم ها در این حوزه بیان داشت: اثرگذاری فیلم در این حوزه در این حد است که چند سال قبل مهد کودکها زیر نظر بهزیستیها اداره میشد تا اینکه چند سال قبل یک مستند با نام مهد بابا ندارد ساخته شد و هدف کلی این بود که مهدکودکها متولی درستی که بتواند نظارت و نظام هدف مندی داشته باشد، ندارد و زمانی که این مستند پخش شد حواشی زیادی ایجاد و در نهایت منجر به این شد که سازمان تعلیم و تربیت کودک زیر مجموعه آموزش و پرورش تشکیل شود. یعنی ساخته شدن یک مستند باعث تغییر مسیر یک سازمان شد.
وی دو نگاه کلی در آموزش و پرورش برای کار کردن را مناسب دانست و گفت: در آموزش و پرورش دو نگاه کلی و دو بستر برای کار کردن داریم. بستر اول ساختار آموزش و پرورش است که دست مایه خوبی برای مستند سازی می باشد مانند تجهیزات و فناوری ، معماری، دانشگاه فرهنگیان، معرفی معلم ها و شخصیت های اثر گزار و... و اگر چنین مستندهایی ساخته شود خود این اثر یک کلاس درس برای دیگر معلم ها و دانش آموزان می شود و تک تک انسانهای اثر گزار قصه های خودشان را دارند و می تواند سوژه مستند و فیلم باشد. بستر دوم که می توان در این حوزه کار کرد فضای روحی و جامعه شناختی می باشد که در پس این ساختار وجود دارد و فیلم های داستانی و سینمایی در این حوزه قرار می گیرد. و بحث رقابت، فردیت و تبعیض از سوژه هایی است که می شود در این فضا کار کرد.
وی در پایان ابراز داشت: بحث قهرمان پروری و امید هم میتواند از سوژههای خوب برای ساخت فیلم باشد. مانند فیلم شنا در زمستان ساخته محمد کاسبی که حول زندگی یک معلم قهرمان است در این حوزه قرار میگیرد. گاهی قهرمان هم خود دانش آموز است که میتوان به فیلمهایی همچون پسری که باد را متوقف کرد و منطقه پرواز ممنوع، بچه های آسمان و... اشاره نمود